Hur brukar du fira dina och andras födelsedagar? När jag var yngre var det alltid varm choklad med vispgrädde som gällde på morgonen. Det passar ju också lite extra bra en kulen novemberdag. Nu blir det inte så ofta av, men jag saknar det inte heller så mycket längre. Sedan många år tillbaka har vi en grattismugg som den som fyller år (eller firar namnsdag eller någonting annat) får ha till frukostdrycken. En bulle eller någonting annat hembakat brukar det också bli, men det är inte bara förunnat födelsedagsbarnet utan även gratulanterna. Tårta hör till, men inte förrän senare under dagen. En klasskamrat på gymnasiet hade som tradition i familjen att den firade fick en egen tårta på morgonen som han/hon skulle äta upp under dagen.

Sång hör till och i Schrödersläkten är det en speciell liten visa som gäller. Den kommer från operetten Kejsarinnan Maria Theresia (1916). 1918 hade barnens farmorsfar, Christian Schröder (eller Bodda som han kom att heta inom familjen sedan ett av barnbarnen haft svårt att säga morfar), en roll i operetten när den framfördes på Oscarsteatern. Jag tror att det var redan då som sången började användas inom familjen. Traditionen har med andra ord rätt många år på nacken, snart hundra år, men ingen utanför familjen verkar känna till den. Det sistnämnda är lite synd för det är en söt liten visa.

I operetten sjunger Maria Theresias döttrar (däribland Marie Antoinette) för sin mamma. Namnen i sången byter vi dock ut beroende på vem som gratuleras och vilka som sjunger. Det finns även en lite annan variant ifall man sjunger den ensam, nedan kommer visan i dagens skepnad då vi var till Norrtälje en sväng för att fira svärmor.

Dig lilla <Maja> hälsar vi.
Må lilla <Maja> lycklig bli.
Allt utav hjärtat önskar vi,
<Pernilla och Jan> båda (/alla) vi.

Vad gäller sjungande så brukar det även bli sjungande av annat slag, åtminstone när någon fyller jämnt. Då skrivs det nya sångtexter på (mer eller mindre) kända melodier som sedan framförs i samband med födelsedagsfirandet. Så sent som i går blev det också ett litet smakprov för vår körledare som snart går vidare till ett annat uppdrag. För att återgå till sångtextklurandet så är det lite trassligare nu när alla bor på så skilda håll, mindre samarbete kring texterna, och liten chans att hinna öva ihop oss, men vi försöker hålla traditionen vid liv så gott det går ändå. Fast nu blir det ofta unison sång istället för fyrstämmigt. Vi håller oss gärna till ett tema, oftast en speciell kompositör (Evert Taube, Bellman, Owe Thörnqvist, Lasse Dahlquist), gärna med någon form av anknytning till jubilaren.