Vi har alla en bokstavskombination (och en del har flera). Före sommaren fick jag anledning att prova Myer-Briggs personlighetstester. Jag har ju gjort olika tester tidigare, för skoj skull, men inte förstått att just dessa tester är lite mer än bara tidsfördriv med slumpvisa hokus pokus-svar, så som det brukar vara när man t.ex. får upp små snabba tester på Facebook. Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) är ett av världens mest använda personlighetstest. Det används främst för självkännedom och personlig utveckling, samt för att förstå och tillvarata olikheterna mellan individer. Man tittar på fyra olika delar, med två motsatta svarsalternativ på varje, representerade av varsin bokstav. Den matematiskt begåvade räknar då snabbt ut att man kan få ihop sexton (2*2*2*2) olika bokstavssekvenser med fyra bokstäver. Det finns alltså sexton olika personlighetstyper enligt detta test. Man ligger kanske sällan 100% åt ena eller andra hållet, men jag tycker i alla fall att det ger en bra indikation, och det är en bra utgångspunkt för diskussioner. Läs gärna mer om Myers-Briggs Type Indicator på Wikipedia. Det bästa av allt är att det inte finns något rätt eller fel, alla kombinationer är lika okey och alla har sina styrkor och svagheter. Själv skulle jag nog vilja påstå att även en del av svagheterna kan vara, eller bli, styrkor om de hanteras rätt.

Det finns mängder av personlighetstester att hitta gratis på nätet, men just den här, på engelska, kändes lite roligare, och på samma gång seriösare, än de andra. Testa gärna och lär känna dig själv lite bättre. Kanske kan du också diskutera det med familj, vänner och kollegor som också testat.

https://www.16personalities.com/free-personality-test

Här har man valt att symbolisera de olika personlighetstyperna med fina yrkesroller och titlar för att illustrera de olika dragen, även om det kanske blir lite klichéartat att pådyvla alla inom en yrkesroll samma personliga egenskaper. Jag vet ju själv att många skräms av ingenjörsyrket på grund av klichéartade föreställningar. Nåväl, nu blev jag inte ingenjör i detta test utan någonting helt annat. För min del tror jag absolut att det yrke jag fick skulle ha passat mig. Jag kunde känna igen mig väl i den beskrivning som gavs av personlighetstypen. När man har gjort testet finns det redan i gratisversionen ganska mycket beskrivet kring varje personlighetstyp. Själv tyckte jag att det var intressant att det kändes så rätt, och att det är helt okey att vara jag, att världen behöver även min typ av individer. Det kändes som en befrielse för jag tycker ofta att det verkar som att alla måste vara stöpta i samma form för att passa in och accepteras, fast egentligen borde det ju vara tvärtom. Olikheterna behövs för att det ska kunna bli någon utveckling. Om alla tänker lika så kommer man ju inte framåt, mer än möjligen i karriären…

På tal om bokstavskombinationer så kom jag i onsdags av en händelse in mitt i P1 Svenska berättelser, jag som nästan aldrig lyssnar på radio annars. Det blir i stort sett bara när jag åker bil ensam vilket ju inte är så ofta, men nu satt jag alltså i bilen mitt på dagen. Alltid på väg. Jag hade lyssnat en stund på P2 för att jag tröttnade på P1-programmet som sändes. Nu bytte jag tillbaka igen och det kändes som att det var meningen att jag skulle byta tillbaka till P1 exakt vid den tidpunkten, halvvägs in i programmet. Avsnittet från 25/10 hette Läkaren som fick diagnosen ADHD. Det gick rakt in i hjärtat från första meningen jag hörde (Ingen i min omgivning blir det minsta förvånad över min diagnos) och jag förstod genast vad det handlade om, trots att det faktiskt inte nämndes på ett bra tag. Sedan var jag helt enkelt tvungen att leta upp programmet och lyssna på det från början när jag kom hem. Väl värt att lägga en halvtimme på tycker jag. Det finns förresten många fina program om man bara tar sig tid. Borde lyssna oftare.

Alla goda ting är tre, så även här. Det får alltså bli även en tredje aspekt på det här med bokstavskombinationer. Det används många förkortningar i de projekt jag är inblandad i, speciellt i de Londonbaserade. Vissa lär jag mig snabbt, men andra blandar jag ihop eller glömmer bort om det går långt mellan tillfällena. Till slut förde jag in dem i en lista allteftersom de dök upp. I dagsläget är jag uppe i 324 mer eller mindre frekvent använda akronymer och förkortningar och listan fylls varje vecka på med ytterligare någon handfull rader. Själv tycker jag att det har underlättat för mig sedan jag började samla dem i mitt register för det är svårt att hålla isär allt i huvudet. Dessutom lär man ju faktiskt in det lite snabbare bara genom att skriva ner det. Förhoppningsvis kan det även hjälpa någon av kollegorna framöver.

Var stolt över dig själv och dina bokstavskombinationer. Du behövs!