När jag växte upp, från åtta års ålder, bodde jag nära en 4H-gård. De har en verksamhet som jag varmt kan rekommendera, inte minst i dag då skärmfria aktiviteter blir alltmer sällsynta. Jag var lite för gammal för Mulle-verksamheten men gick på Skogs-dax istället. På den tiden var det inte så noga med bilbälte utan alla ungar packades in i skuffen på ledarens skåpbil och kördes ut i skogen. Kanske tur att det inte var så lång körsträcka. Vilken förälder vågar förresten skicka iväg sina ungar ut i skogen med en skäggig gubbe (i 35-40-årsåldern, dvs förskräckligt gammal) i dag?

Vi fick lära oss att tälja, bygga vindskydd och göra upp eld. Några enklare knopar fick vi också prova på. Jag har aldrig varit med i någon scoutverksamhet, men jag gissar att detta och klubbens övriga verksamhet var lite åt samma håll. På loven anordnades olika typer av läger, ofta dagläger, men även helgläger. Vi fick lära oss att sköta om djuren på gården och jag minns att jag fick mocka hos grisarna under ett läger. Det hade jag ingenting emot, men det blev lite för svårt när kultingarna hela tiden flockades runt benen för att nafsa i mina kraftiga vinterkängor, orkade knappt röra på fötterna. Lägergården vi var på då hade fina arbetshästar och jag har för mig att vi fick åka släde någon dag. På sommaren fick vi även plantera ut växter och prova på att bråka lin. Några andra bråk har jag inget minne av, men det kivades säkert en del emellanåt ändå.

Skogs-dax följdes av diverse fritidsverksamhet med dax som det gemensamma temat. På Köks-dax lärde vi oss att baka och laga enklare mat. Än i dag gör jag scones och kokar varm choklad efter samma recept jag då fick lära mig. Bygg-dax handlade om att bygga olika landskap i papier mache. Jag har för mig att syftet var lite bredare än så men minns inte riktigt vad. Ull-dax handlade inte helt oväntat om ull. Vi fick karda och tova, sannolikt även lära oss en del om får. Jag sydde en liten väska av det jag tovade. Sedan ville föräldrarna också få prova på så det anordnades en kurs även för dem. Mamma har nog fortfarande kardor och färdigkardad ull kvar i sina gömmor någonstans.

Vad står då de fyra H:na för? Jo Huvud (kunskap och förståelse genom aktivt lärande genom hela livet), Hjärta (medkänsla), Hand (lära genom att göra) och Hälsa (sunt och naturligt). Anledningen till att jag kommer ihåg dessa ord så väl är att jag och några till hittade på en liten rörelseramsa. Först la vi handen mot huvudet, sedan över hjärtat. Därefter sträckte vi fram handen och slutligen förde vi den upp och ner som när man hälsar på någon. Nu var det ju inte just det hälsa som åsyftades, men det var lättast att visa ordet så och lite humor skadar ju aldrig heller.