
När jag slutade på min tidigare arbetsplats fick jag ett presentkort på Akademibokhandeln som avskedspresent från kollegorna, för att man uppfattat att jag var väldigt bokintresserad. Må så vara, men kanske mest i teorin eftersom jag sällan orkat läsa alls under de senaste åren och fortfarande har stora högar med olästa böcker som jag någon gång vill kunna tillgodogöra mig innan jag gör högarna ännu större. Det kändes lite svårt att komma på vad jag skulle utnyttja presentkortet till och det var dessutom en rätt rejäl slant. Jag visste att Akademibokhandeln hade fina dagböcker, så en eller två sådana tänkte jag mig i alla fall, och kanske någon bok kring att skriva. Sedan borde det räcka till två böcker till. Det visade sig räcka till ännu fler eftersom det var 25% rabatt på hela köpet just när jag köpte. Till min stora sorg blev det inga dagböcker för just då fanns det förstås inga av intresse i de butiker jag besökte och på nätet gick det inte att beställa någon heller. Jo, jag beställde förresten en, men sedan gick den av någon anledning inte att leverera. I vilket fall som helst så blev det betydligt fler böcker till övriga familjen än till mig själv, men den då splitternya Keplerboken (Kaninjägaren) och denna excellenta självhjälpsbok, Tid att leva, blev det i alla fall.
Tid att leva är en bok fylld av livskunskap och den tar upp saker, eller kanske snarare förhållningssätt, som man har stor nytta av att ta till sig och börja leva efter så tidigt i livet som möjligt. Många kan nog leva ett helt liv utan att komma till dessa insikter, men de gör verkligen skillnad. För min del var det inte längre några nyheter, men det förklaras på ett mycket bra och lätttillgängligt sätt i boken med olika tillämpningsexempel och fördjupningsdelar för den som vill lära sig mer. Jag köpte boken osedd, utan att veta så mycket om den, så den hade ju kunnat vara skräp. Jag blev mycket positivt överraskad och kan rekommendera den varmt, därav detta inlägg som jag haft liggande på lut en tid.
Det kommer alltid att finnas moment av stress i livet. Genom att återta kontrollen över sitt liv kan man förändra den stress som går att göra någonting åt och lära sig att hantera övriga delar på ett annat sätt. Det är egentligen inte stressen i sig som är skadlig och gör många sjuka utan bristen på återhämtning. Lösningen ligger därför inte i att stressa mindre utan att hitta fler återhämtande stunder i vardagen, sådant som just jag kan tanka energi från.
Tid att leva bygger på ACT (Acceptance and Commitment Therapy/Training) som är processbaserad KBT (Kognitiv BeteendeTerapi). Det handlar i huvudsak om två delar. Den första är att identifiera vad som är riktigt viktigt i just mitt liv, mina så kallade livsvärden. Den andra är att ta konkreta steg (beteenden) i riktning mot detta. Det är alltså inget hokuspokushelande där någon kommer och serverar en färdig lösning utan det handlar mer om insikter som behöver växa till inifrån. Jobbet får man göra själv, men man kan få hjälp kring hur man kan tänka och hantera olika delar av livet.
Acceptans nämns ofta i samband med stressjukdomar och kanske i synnerhet i samband med utmattningssyndrom. På svenska kan Acceptans uppfattas negativt, som om man bara ska rycka på axlarna åt allting och ge upp, men det är förstås inte avsikten. Acceptans ska i detta sammanhang snarare tolkas som Konstaterande. Jag konstaterar fakta; vad som har hänt, hur det är just nu, hur jag känner, hur jag mår. Jag konstaterar, men jag värderar det inte. Jag behöver inte alls gilla det, men så här är situationen här och nu.
Boken är upplagd som ett program som man kan följa vecka för vecka och som ger ökad förståelse om vad stress är och hur man kan hantera den. Boken är uppdelad i tio kapitel och tanken är att ta sig igenom ett kapitel per vecka.
- Första steget mot ett liv med mindre stress
- Effektiva sätt att hantera stress
- Vad vill du att ditt liv ska handla om?
- Förändra det som inte fungerar
- Acceptans – att göra plats för det som är ofrånkomligt
- Att navigera klokt genom stormar i livet
- Fungerande relationer
- Medveten närvaro – fokus på här och nu
- Att bli god vän med sig själv
- Livet härifrån och framåt
Appendix: Om du gått in i väggen – att komma tillbaka efter utmattningssyndrom
I boken får man följa två personer, Ingrid och John, och se hur de tillämpar tipsen och reflekterar över hur det går och vad de behöver göra annorlunda. De beskriver vad de tycker är svårt och hur de förhåller sig till ”misslyckanden”. Det är okey att misslyckas, ingen är perfekt. Utöver själva kärnan, där exemplen med Ingrid och John ingår som en del, och utmaningar inför nästa steg har varje kapitel en fördjupningsdel för den som vill lära sig mer.
Själv läste jag allt men följde inte övningarna slaviskt, mycket för att jag redan hade gjort en omvärdering sedan tidigare och att det kändes viktigt att det inte uppfattades som någon form av prestationskrav. Jag gjorde ju detta för min egen skull och då var det viktigt att reglerna inte stressade mig. Det tog mig också närmare 20 veckor snarare än 10 eftersom jag bara orkade läsa när jag hade lyckats få in tillräckligt med återhämtning under veckan. Må så vara att väldigt mycket av tiden utöver arbetstiden är återhämtningstid, men i förhållande till det uppdämda behovet så har det ändå sällan varit tillräckligt.
En viktig insikt är att det är en sak att göra saker rätt, men kanske en helt annan att göra rätt saker. Det är så lätt hänt att man fyller upp livet med aktiviteter som inte leder åt rätt håll och det är ofta nödvändigt att säga nej till en del för att kunna säga ja till det som har högre prioritet utifrån de livsvärden man har satt upp.
Nu har jag till exempel prioriterat att skriva detta blogginlägg och sedan har jag en annan mycket högprioriterad uppgift som måste bli klar till i morgon och då får mötesnoteringarna jag ska skriva snällt vänta, förmodligen ända till nästa helg. De kommer att skrivas i sinom tid, men de kommer inte att få gå före i kön.