Mandelparfait med mandelspån

Hos oss är det tradition att äta mandelparfait tillbaka efterrätt på julafton. Den idén har vi snott ifrån min svåger och svägerska. Det är underbart gott och bryter av fint mot allt sött. Receptet är för tio portioner, men eftersom vi sällan är så många så brukar jag dela upp det på två formar, en lite större för julafton och en mindre att äta på nyårsafton.

Ingredienser för 10 portioner:

  • 2 dl mandel
  • 4 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde
  • Saft av 1 citron
  • Flagad mandel till garneringen

Tillbehör: Spröda rågkakor

Skålla och mal mandeln. Jag brukar skålla mandeln dagen innan så att den hinner torka innan den ska malas.

Vispa äggulor och socker i en mindre bunke.

Vispa grädden i en stor bunke.

Rör försiktigt ner äggsmeten i grädden.

Blanda i mandeln och citronen.

Häll upp smeten i en eller flera formar.

Låt parfaiten stå i frysen i minst 4 timmar.

Ta fram parfaiten 30-45 minuter före servering. Finns det plats kan den ställas i kylskåpet. Vi ställer ofta fram den på köksbänken istället och då kan man korta ner tiden lite.

Stjälp upp på ett fat och strö över flagad mandel. Serveras med rågkakor.