Rågkakor till dagens efterrätt

Rågkakor hör julen till och de är också ett utmärkt tilltugg till mandelparfaiten. Här kommer receptet.

Ingredienser:

  • 400 g smör
  • 200 g socker (2,3 dl)
  • 320 g vetemjöl (5,3 dl)
  • 300 g rågsikt (5,5 dl)
  • 2 tsk bakpulver

Arbeta samman. Låt degen stå över natten.

Kavla tunt och tryck ut runda kakor. Hålet i mitten kan göras med en fingerborg. Det finns även kakmått där hålet så att säga ingår, men det betraktas lite som fusk. Nagga kakorna med en gaffel och grädda 6-8 minuter i ugnen på 200 grader.

Degen från kakhålen kan i princip användas för utbakning av ytterligare kakor, men i vår familj är det uppskattade småpengar som gräddas precis som övriga kakor. De delas därefter upp och blir en uppskattad liten smakjulklapp till barnen.