Vatten förekommer i många olika former – fast is eller snö, flytande vatten och brännhet ånga. Vatten är både farligt och livsnödvändigt. Översvämningar, drunkningsolyckor och svåra brännskador är några av baksidorna. Dryck, växtlighet, hygien och rekreation (skidåkning, fiske, simning) är några av vattnets positiva bidrag. Det går att överleva runt två månader utan mat, men utan vätska klarar man bara några dagar, i bästa fall en vecka eller två om det inte är för varmt. Tillgången på rent vatten varierar mycket i olika delar av världen. I Sverige är vi lyckligt lottade som har en så riklig tillgång till rent vatten, så pass att vi tyvärr slösar med det även till sådant som vi inte borde behöva använda färskvatten till.

Ett nyfött barns vikt består till hela 80% av vatten, vilket sedan minskas ner till ”bara” omkring 60% av vikten hos den vuxne. Gurka är känd för att mestadels innehålla vatten, drygt 95%. Det känns nästan konstigt att den kan hålla ihop så bra ändå.

I dag har vattnet mest visat sig som otäckt kallt regn. Fast jag har också druckit både kallt och varmt vatten i dag, det senare smaksatt av te. Regn och annan nederbörd är förresten också viktigt för annars skulle ju växterna törsta ihjäl och kraftverksdammarna skulle inte kunna fyllas upp igen så att de kunde bidra till ytterligare vattenkraft.