
I kväll testade jag att göra klappgröt. Jag har gjort det en gång tidigare, men det var väldigt länge sedan. Då gjorde jag det med blåbärssoppepulver, men denna gång hade jag mer äkta vara som grund.
Receptet är enkelt. Till fyra portioner kokar man upp 7 dl stark saft och vispar i ½ dl mannagryn. Sedan vispar man ordentligt under ihopkokningen. När gröten är klar tar man kastrullen av plattan och vispar den fluffig med elvisp. I det recept jag hittade skulle man sedan smaksätta med 1 tsk citronsaft och eventuellt smaka av med strösocker. Serveras kall med mjölk.
Jag gjorde halv sats. Till saften använde jag farmors blåbärsextrakt. Den blev nog aningen för stark så jag skulle kanske ha blandat ut det lite till, men det var ju lite svårt att fråga farmor om det nu. Jag fick en flaska extrakt av min mamma nu under hösten och har haft den stående i kylskåpet sedan dess. Mamma har mycket spännande i sina gömmor. Min farmor var en riktigt duktig husmor, men hon dog redan 1998 och var sjuk på slutet så gissningsvis har extraktet åtminstone 30 år på nacken. Vällagrat med andra ord.
Jag skulle förmodligen ha vispat betydligt längre (och mer organiserad) för jag fick inte riktigt till fluffet. Jag minns när jag och maken firade vår femåriga bröllopsdag, 1997. Då var vi uppe i Ångermanland och åkte ut till Ulvön på en dagsutflykt tillsammans med vår tvååriga dotter. Efter att ha gått runt på ön och varit upp på toppen gick vi ner igen och åt gott på Ulvö hotell. Jag minns inte vad vi åt, men jag minns att det serverades klappgröt till efterrätt och har för mig att man fick hämta den själv från en buffé. Gröten var så fluffig att den bara försvann i munnen och dottern älskade den och ville ha en portion till. Jag undrar om hon har ätit det någon gång sedan dess.
När min mon mamma gjorde klappgröt andvände hon speciellt gryn Påminde pm mannagryn men det var det inte! Minns stt jag tyckte det var gott! Eller så var det mannagryn och saft