
I dag provade jag att baka citronkladdkaka, fast i en liten långpanna istället för i springform. Tio bitar på tre personer kändes lite övermäktigt och en rätsidig form verkade lättare att dela upp och frysa in. Det smakade rätt gott men hade tyvärr inte någon riktigt kladdkakeaktig konsistens. Jag undrar om jag har råkat förväxla vaniljsocker med bakpulver i burken. Kan vara så, tycker inte att det luktar vidare mycket vanilj om vaniljpulvret. I så fall var det ändå tur att det blev så pass bra som det blev, fast jag tycker att kakan borde ha jäst upp betydligt mer i så fall. Det kan ju också bero på att vi var lite väl på hugget och inte lät kakan svalna ordentligt innan vi högg in på den. Jag får nog testa det igen om ett tag. Om du också får lust att prova så kommer receptet nedan.
Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter (eller annan form i motsvarande storlek). Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 200 g smör, låt svalna i 15 minuter
Rör ihop 3 ägg, 3 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 2 krm salt, 1 msk finrivet citronskal och 1/2 dl pressad citronjuice.
Rör ner det smälta smöret och 3 dl mjöl.
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt svalna. Ställ i kylen. Ta fram 10 minuter före servering.
Pudra över florsocker och ät kakan med t.ex. vispad grädde eller glass.
Lycka till!