
Majs har odlats i omkring 10 000 år, med början i Mexiko. Det är en grönsak, ett spannmål och en frukt på samma gång och har sitt ursprung i ett vildgräs. Majs är fiberrikt och mättar bra. Det är dessutom ett klimatsmart val för småskalig odling, relativt lättodlat och utan så stora ytbehov, men kräver förstås god vattentillgång.
Majs är så mycket mer än lite majskorn i salladen och nachos eller popcorn till fredagsmyset. För miljontals människor i världen är majs en förutsättning för överlevnad, en skillnad mellan liv och död. Just därför passar det extra bra att den pågående Fasteaktionen har valt majsen som en symbol för alla människors rätt till mat. Det finns egentligen inte någon brist på mat i världen för om den fördelades jämnt så skulle faktiskt alla kunna äta sig mätta. Ändå lider närmare 800 miljoner människor av hunger. Ska det verkligen behöva vara så?
Det finns tydligen mer än 3 500 olika användningsområden för majsen, säkert många som man som lekman inte alls skulle koppla ihop med just majs. Om man skulle fokusera på ett nytt användningsområde per dag så skulle man ändå ha att göra i nästan tio år. Själv känner jag inte till så många användningsområden och skulle väl max komma upp i ett tjugotal även om jag ansträngde mig. Förutom att äta majs i olika former så har jag vid något tillfälle även ätit med engångsbestick gjorda av majsstärkelse. Det är ju bättre än fossilbaserad plast i alla fall även om det känns lite som att slösa med mat.
Här kan du läsa mer om Fasteaktionen: https://www.svenskakyrkan.se/act/kampanj/fasteaktionen