Bloggdagar

Det är väl bara att erkänna. Jag är nog lite av en siffer- och statistiknörd, men jag är inte ensam om det intresset i familjen.

Jag har ett register där jag skriver upp titel, datum, veckodag, kategori och någonting om innehållet (om det inte framgår av titeln) för alla mina blogginlägg. Det är dels för jag ska kunna hålla reda på vad jag har skrivit om och inte (börjar ju bli rätt många inlägg nu, detta är mitt 219:e), dels för att kunna föra statistik och göra roliga diagram.

Det märks att veckorna går i en rasande takt nu. Jag hinner nätt och jämt andas innan det är helg känns det som, på gott och ont. Jag vågar knappt tänka på hur det hade varit om jag tvingats åka till kontoret också istället för att bara jobba på distans. Då hade dygnets timmar absolut inte kunnat ge tillräckligt med återhämtningstid. Det gör de förstås inte nu heller, men jag drunknar i alla fall inte.

De mest frekventa kategorierna är Tankar (41%), Lekar och fantasi (16%), Minnen (12%) och Traditioner (10%). Ingen av övriga kategorier kommer över 5%. Som synes i cirkeldiagrammet i början av inlägget så har jag lagt ut drygt hälften av mina inlägg under lördag eller söndag. Det är lite av en stressfaktor att hinna få till det innan veckan är slut, men jag vägrar ändå, än så länge, att bryta trenden med minst ett inlägg i veckan. Vissa perioder finns det tid och ork att få till det redan under någon av vardagarna, men nu när jag inte ens orkar med att skriva dagbok i veckorna för att hjärnan protesterar med huvudvärk om jag fortsätter anstränga den efter arbetsdagens slut så får även blogginläggen vänta. Ofta vet jag inte ens vad jag ska skriva om förrän i sista stund, och har jag idéer tidigare så är de kanske ändå för komplicerade att skriva om i detta läge. Av de senaste tio blogginläggen så har sju lagts ut på söndagar, två på lördagar och ett en torsdag. Fullt så illa har det aldrig sett ut tidigare.

När barnen var små skrev vi upp alla ord de lärde sig fram till tvåårsdagen och det blev ju en hel del, speciell för vår förstfödda som lyckades komma upp i ett ordförråd på makalösa 500 ord. Vi har också skrivit in längd och vikt och gjort kurvor på det. El- och vattenförbrukning är annat som vi försöker hålla koll på efter att vi för några år sedan åkte på en hejdundrande elräkning då det visade sig att en ventil för bergvärmen korkat igen utan att vi upptäckt det och elen försökt ta över all uppvärmning.

Statistik kan vara bra att stödja sig mot, men beroende på hur man vrider den kan man ibland få den att visa helt olika saker och ibland kan den rentav bli riktigt missvisande. Jag minns att någon lärare berättade en gång att man gjort undersökningar av matematikkunskaper kontra individens längd och det visade sig finnas en god korrelation mellan just dessa två. Det som inte framgick var att det snarare var ålder och erfarenhet som vägde in än längden i sig. Eleverna i lågstadiet var ju helt naturligt betydligt kortare i rocken än eleverna på högstadiet och hade inte heller hunnit tillskansa sig samma kunskaper som dem. 

Den statistik jag envisas mest med är dock den över sömnen, och det tänker jag nog fortsätta med ända tills den ligger stadigvarande över sex timmar i snitt, både på vecko- och månadsnivå. Ibland tvivlar jag på att det någonsin kommer att inträffa, men skam den som ger sig. Det går ofta att koppla både toppar och dalar till veckor av extra lugn eller extra stressmoment, likaså i stora drag på månadsbasis. I år såg det ju riktigt lovande ut fram till och med augusti (pga semesterlugnet), men sedan jobbstart på 75% direkt efter semestern har det tyvärr rasat igen. Det får nog bli en del tjänstledighet under hösten för att slippa gå upp i heltid nu i oktober. Det skulle ju vara himla skönt och smidigt att köra all in nu och slippa bromsa hela tiden, men statistiken, huvudvärken, med mera, visar att det nog inte är riktigt läge för det ännu oavsett vad läkaren anser eller vad Försäkringskassan kommer fram till. Det finns gränser även för mig, ibland.

Sömndygnssnitt per vecka
Sömndygnssnitt per månad

Nej, nu är det nog bäst att jag lägger ut detta innan huvudvärken blir alltför besvärande. Jag vill ju orka skriva ikapp mig lite bättre i dagboken också innan jag kryper till sängs.